středa 13. března 2013

Moravské koláče


Hned dvakrát poprvé. Mé první Moravské koláče a má první zkušenost s knihou Kouzlo kuchyně Čech a Moravy aneb dědictví našich babiček od pana Vaňka. 
Ne, že bych se hned ze začátku chtěla chlubit, ale nikdy v životě jsem nejedla lepší koláče. A nebyla jsem jediná, kdo si je takto vychvaloval. Pekla jsem podle úžasného receptu, podle kterého by to zvládl i absolutní antitalent. Samozřejmě, že za to mohou i moje šikovné ruce a vanilkové aroma taky udělá své.=D



Ingredience:



Na těsto:

250g prosáté hladké mouky
250g polohrubé mouky
100g měkkého másla
2 žloutky
100g cukru 
125ml vlažného mléka
1lž vanilkového aroma
1 kostka droždí (42g)
špetka soli


Tvarohová náplň:

250g tvarohu ve vaničce
3PL cukru
1lž vanilkového aroma
špetka soli
2 žloutky
20g másla


Povidlová náplň:

200g švestkových povidel
1 PL vrchovatá moučkového cukru
povidla naředíme cca 1PL vody nebo 1PL rumu
špetka muškátového oříšku


Drobenka:

100g másla
100g cukru
100g polohrubé mouky


Postup:


Na těsto:

Způsobu zadělávání těsta se říká tzv. zadělávání na omládek.


1. V míse smícháme hladkou a polohrubou mouku. Uprostřed vytvoříme důlek.



2. Do důlku nalijeme cca 2/3 mléka do kterého rozdrobíme kostku droždí.



3. Ze stran po troškách přimícháváme mouku, dokud nám nevznikne těstíčko (třeba jako na lívance), které poprášíme hladkou moukou. Mísu přikryjeme utěrkou a necháme vzejít kvásek cca 30 min.





4. Po 30 min přidáme ostatní suroviny a vypracujeme těsto. Já zadělávala v robotu na nejnižší rychlost doporučených 10 min. V ruce Vám to bude trvat cca 20 min.



5. Těsto necháme zrát 45 minut(kynout) na vále poprášeném moukou a přikryjeme ho utěrkou.



Zatím co nám kyne těsto, tak si uděláme náplně a drobenku.


Tvarohová náplň:

1. Změklé máslo vyšleháme s cukrem a postupně přidáváme tvaroh.


2. Nakonec zašleháme vanilkové aroma, žloutky a špetku soli.



3. Dáme odpočívat do lednice.



Povidlová náplň:

1. Jednoduše promícháme spolu všechny ingredience. Já ředila povidla vodou, protože rum došel. =)

Drobenka:

1. Máslo si nastrouháme na struhadle.


2. Přidáme mouku s cukrem a vypracujeme drobivé "těsto".

Pokud se těsto málo drobí, přidejte mouku a cukr.



Skládáme koláčky =)



1. Vykynuté těsto si rozválíme na tloušťku cca 4 mm.



2. Těsto rozdělíme na 16 přibližně stejných obdelníčků/čtverečků.



3. Na těsto klademe lžící tvarohovou náplň a skládáme koláčky.





4. Vždy protilehlé rohy těsta k sobě přitiskneme. Vznikne nám šáteček, kterému zaděláme všechny otvory, kudy by mohla náplň utéct.



5. Doladíme vzhled a koláčky klademe na plech vyložený pečícím papírem spojem dolu.





6. Koláčky necháme 30 až 40 min kynout.


Finální úpravy



1. Koláčky pomažeme rozšlehaným vejcem.



2. Povidlovou náplň si dáme do cukrářského pytlíku se zdobičkou.



3. Každý koláček vždy zdobičkou lehce propíchneme. Náplň vstříkneme dovnitř a poté ji dáme i na povrch koláčku.



4. Nakonec koláčky hojně posypem drobenkou.






Pečeme na 160°C, v knížce píšou 15 min, ale já je pekla cca 30 min. Možná, že je v knize uvedena teplota pro horkovzduch, to jsem ještě nevykoumala.